Birkebeinerrennet – Norges mest tradisjonsrike turrenn

Birkebeinerrennet er et klassisk turrenn og går over 54 km med start på Tingstadjordet i Rena og målgang i Lillehammer, på Birkebeineren skistadion. Over fjellet passerer man Raudfjellet og Sjusjøen. Høydeforskjellen er til sammen ca. 1 000 meter, men det er ganske slake stigninger og noen bratte utforkjøringer mellom Sjusjøen og Lillehammer. Et viktig særtrekk ved Birkebeinerrennet er at man må ha sekk på hele turen.

Kravet til en sekk på minimum 3,5 kg, har å gjøre med rennets historie til minne av birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka, og symboliserer konge Håkon Håkonsson. I år 1206 gikk de to birkebeinerne over fjellet med kongssønnen. Også Birkebeinerrittet på sykkel har et krav til sekk på reisen over fjellet. Hvis man ikke har sekk med korrekt vekt risikerer man diskvalifikasjon.

Tidlig historie

I 1932 gikk det første Birkebeinerrennet av stabelen, og det er altså ikke mange år igjen til vi kan feire rennet sitt 100 års jubileum. Helt fram til 1991 var start og mål henholdsvis i Rena og Lillehammer annethvert år, men etter det har starten vært fast i Rena og mål fast i Lillehammer. Det ble innført egen klasse for kvinner i år 1976.

Etter hvert har Birkebeiner AS arrangert flere ulike renn, ritt og løp. Birkebeinerrennet 54 km, Inga-låmi 15/30 km, HalvBirken Ski 28 km, StafettBirken 50 km, FredagsBirken 54 km, UngdomsBirken på 15 km, BarneBirken Ski og Trippelen kan nevnes. I tillegg kommer de ulike sykkel- og løpsarrangementene på sommertid i samme løype og område som ski. Spesielt rittet har vært veldig populært.

I nyere tid

I nyere tid har Birkebeinerrennet vært preget av de nye lagene som for eksempel Aukland brødrene stiller for. I 2018 vant Andreas Nygaard på 2:33:13.3 for Auklands lag Team Santander. Tett etter kom en annen kjenning, Tord Asle Gjerdalen. Anders Aukland selv kom inn på en tredjeplass. Birkebeinerrennet er nå også en del av Visma Ski Classics sammen med for eksempel Vasaloppet og Marcialonga.

Petter Northug har faktisk også vært med i Birkebeinerrennet i 2018 2:57:48,8. Det ga han en 95. plass for Strindheim IL. Nå er kanskje ikke turrenn Northugs spesialitet, men det stiller i kontrast til allrounderen Therese Johaug som altså vant rennet i 2015. I 2018 så var det Justyna Kowalczyk som vant rennet på kvinnesiden, for andre året på rad. Det blir spennende å se om Johaug kommer tilbake.

Vinnere

Fram til 1980 var det bare nordmenn som hadde vunnet Birkebeinerrennet. Men det året vant svensken Sven-Åke Lundbäck og i senere år er det flere fra andre land som har vunnet rennet. Noen velkjente eksempler er Stanislav Řezáč i 2002, 2005, 2008 og 2011, og Jerry Ahrlin i 2008. Også nåværende skiløpere som Martin Johnsrud Sundby (2017) og Therese Johaug (2015) har vunnet.

Det er kanskje spesielt en mann som er kjent som vinner av Birkebeinerrennet, og det er Erling Jevne. Han vant rennet første gang i 1994, før Odd-Bjørn Hjelmeset vant i 1995. Men så slo Jevne tilbake og vant rennet seks år på rad, helt fra 1996 til og med 2001! Med det har Jevne også flest førsteplasser totalt i rennets historie. På kvinnesiden deler Anita Moen Guidon og Seraina Boner tittelen.

Vær på fjellet

I 2007 ble rennet avlyst grunnet vind på fjellet. Det er eneste gangen rennet har blitt avlyst grunnet vær, men man bør være godt forberedt på forholdene på fjellet. Spesielt vinden bør man være godt forberedt på, og det er lurt å passe på at man fyller sekken med ekstra reserveklær og andre nyttige ting. Å bare fylle sekken for å oppnå riktig vekt er ikke lurt.

Andre tips og råd

Ta det rolig i starten og pass på været. I 2018 ble det meldt om minus 25 grader ved start, og hvis man går ut for hardt i de slake oppoverbakkene mot fjellet og tar seg helt ut i kulden, så har man ikke noe igjen å gi i de bratte nedoverkjøringene fra Sjusjøen. Det kan fort ødelegge et flott renn med velt i slutten.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *