Se for deg en lørdag på fjellet. Sekken er pakket med kvikk lunsj, kakao og appelsin. Solen skinner og luften kjennes frisk og ren. Du tar på deg skiene, og gjør deg klar for årets første langrennstur med de nye skiene. De første takene kjennes greie ut, det er litt tungt men det er tross alt ett år siden sist. Etter et kvarter med bakglatte ski og intens staking stopper du opp.

Dette kan du unngå dersom du har ski med riktig spenn! En tyngre skiløper krever en stivere ski med mindre spenn enn en lettere skiløper, som må ha en mykere ski med mer spenn. Det er derfor det er viktig å klare å være ærlig med seg selv om vekta. Det gjør ikke noe om du har gått opp litt etter jula, det er jo derfor du skal ut å gå nå.

Så hvordan finner du riktig spenn på skiene?

Første punkt er å finne ut hva slags type langrennsski man skal ha. Det finnes utallige typer ski på markedet. Alt fra racingski, klisterski, løssnøski til markaski. En annen variant er smørefrie ski som er veldig inn nå. Deretter gjelder det å finne rett spenn. Det er viktig å vite at spennkurven er avgjørende for hvor gode skiene er til deg. Det er også forskjell på spennet i en klisterski sammenlignet med en tørrsnøski.

På en klisterski må spennet være hardt nok slik at skismurningen ikke blir liggende og subbe i snøen, men det må samtidig være såpass mykt at når man tråkker ned skien, så er man nede i snøen. Smørelommen, det vil si området der man påfører smøring eller klister må også være tilpasset vekt og skiferdighet. Ved en smørefri ski er det ingen mulighet for å bomme på hvor mye smøring som trengs.

Vær ærlig med vekt og høyde

Det er viktig å vite egen høyde og vekt. Og enda viktigere er det at man er ærlig med seg selv i forhold til tallene, slik at selgeren kan velge de riktige skiene for deg og din kropp. Uansett om planen er å gå ned i vekt eller bare mosjon skal du ta utgangspunktet i der du er nå, og dersom du går ned i vekt drar du tilbake for en ny oppmåling av smøresone.

Selgerne i butikken vil alltid det beste for deg og det er derfor viktig å være ærlig om høyde og vekt. Som sagt tidligere er dette for å vite hvor stor smørelommen skal være. Ved vektnedgang vil dette området naturligvis endre seg og det er derfor anbefalt å dra til forhandler for å få merket opp ett nytt område for smøring dersom du går ned i vekt. Dette går raskt, og lønner seg definitivt!

Hvordan teste spennet?

Dersom du ønsker å teste spennet selv, fungerer fortsatt den gode gamle papirmetoden. Sett skiene på et gulv eller annet flatt underlag, legg et ark under og fest på deg skiene. Skyv deretter papiret oppover og nedover langs skien for å finne smøresonen. Marker der papiret stopper i begge ender og du har smøresonen din kartlagt. Dette er området på skien der du skal påføre smøring for optimal kombinasjon av feste og glid.

I dag har de fleste sportsbutikker en digital måler for å kunne teste spennet på skiene for deg. Denne metoden er å anbefale for folk flest da det er dette som gir de mest korrekte målene. Maskinen som brukes er nøyaktig og vil gi mer eksakte verdier enn en test utført hjemme. Likevel, for den vanlige mosjonist vil papirmetoden ofte gi et godt nok svar til at skituren kan bli riktig så hyggelig.

Kan det lønne seg å velge smørefrie ski?

Absolutt! For mange turgåere og mosjonister vil en smørefri ski gi en flott opplevelse. Flere og flere for øynene opp for smørefrie ski, og det er ikke uten grunn! En smørefri ski krever ikke smøring fordi skiens tekstur i sålen er designet slik at du får en god balanse mellom feste og glid, nesten uansett føre. Glien du kan oppnå på smørefrie er også mer enn bra nok for de fleste mosjonister.

Er vekt av betydning når jeg velger smørefrie ski?

Det korte svaret er ja. Vekten er ikke bare viktig på ski der du må smøre selv. Vekten du oppgir ved kjøp av smørefrie ski avgjør hvor stor del av sålen som er i kontakt med snøen. Du bør derfor ikke ha et avvik på mer enn pluss-minus fem kilo. Feil vekt vil altså gi en dårligere glid enn det du kan og bør forvente av en ski, samt at det kan gi utfall på festet.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *