Petter Northug vokste opp i Mosvik i Trøndelag hvor han var aktiv i Mosvik IL. Han flyttet etter hvert til Steinkjer hvor han gikk på skigymnas der han var med i Henning Skilag. I januar 2006 ble han norgesmester på 30 km dobbel jaktstart, og sikret like etter gullet i NM-stafetten hvor han var involvert i en spurtstafett. Til tross for disse fremragende prestasjonene fikk ikke Northug være med i den norske troppen som skulle til OL i Torino. Under junior-VM i 2006 vant han i alle de individuelle øvelsene som var sprint, dobbel jaktstart og 10 km klassisk. Samme år tok han sin første seier i et verdenscuprenn, og ble med det den yngste mannlige vinneren av et verdenscuprenn noensinne. Det var ingen tvil om at noe stort var på gang.

Petter Northug jr. går 15 km fristil under Norgescuprennet på Gålå.
  • Fra Mosvik i Trøndelag
  • Norgesmester januar 2006
  • Yngste verdenscupvinner

Karrieren skyter fart

En ny langrennsstjerne var i ferd med å vokse fram, og det norske folk hadde bare sett begynnelsen. Perioden 2007-2009 skulle gjøre navnet hans kjent blant alle nordmenn. Som senior kom det første VM-gullet under VM i Sapparo i 2007 hvor han slo både Russland og Sverige i spurt. Fellesstarter og stafetter ble raskt hans favoritter på grunn av hans enorme spurtegenskaper. Et stort øyeblikk i karrieren hans var da han slo Dario Cologna i spurt under 30 km fristil i La Clusaz. Siste etappe av stafetten ble avholdt dagen etter, og også denne gangen imponerte han stort ved å dra fra i den aller siste bakken. Hans første individuelle VM-tittel kom under 30 km dobbel jaktstart i VM i Liberec, og han tok sitt tredje gull på den siste dagen i VM.

Klassisk sprint var ikke favorittøvelsen til Northug, men under sprinten i Trondheim den 13. mars overrasket han stort og tok en sterk andreplass. Hans enestående innsats under VM ble lagt merke til, og den 23. desember 2009 mottok han Aftenpostens gullmedalje. Året etter mottok han også folkets pris som årets navn, samt utøvernes pris. Da Tour de Ski ble avholdt i 2009/2010, kunne Northug skilte med tre førsteplasser, to andreplasser og en tredjeplass av totalt åtte etapper. Sammenlagt endte han på andreplass den sesongen. Under sprinten i Davos samme sesong endte han på en andreplass, noe som betydde at han tok tilbake sammenlagtledelsen sin i verdenscupen. Under denne tiden tok han også sin første seier i klassisk sprint før han også vant 30 km i klassisk.

Suksessen fortsetter

I sesongen 2010/2011 sikret Northug seg en sølvmedalje under den første øvelsen i VM og fortsatte deretter med å ta gull på 30 km dobbel jaktstart etter at han klarte å skaffe seg et godt forsprang på flaten rett før oppløpet. Deretter fulgte en sterk andreplass i den klassiske lagsprinten sammen med lagkameraten Ola Hattestad. I stafetten sørget Northug derimot for å ta gull etter at han klarte å gå forbi Marcus Hellner i den aller siste bakken. Etter alle disse bragdene var det bare kronen på verket at han nok en gang tok gull under femmila hvor han gikk forbi Maksim Vylegzjanin i den siste bakken. To uker senere ble verdenscupfinalen i Sverige avholdt, hvor han fortsatte å briljere ved å vinne verdenscupfinalen sammenlagt.

Suksessen skulle fortsette i årene fremover, og sesongen 2011/2012 skulle nok en gang by på flotte triumfer. Sesongen startet med en sterk andreplass i 15 km fristil på Sjusjøen før han tok en etappeseier på 10 km fristil under Nordic Opening Tour hvor han til slutt avgjorde touren med å rykke fra Dario Cologna og vant 15 km klassisk. Man kan trygt si at sistnevnte skiløper har fått bryne seg på det fotrappe norsken gjennom karrieren sin. Tour de Ski 2011/2012 ble et stort fokus for Northug, og han åpnet knallsterkt med seier i prologen. Han stakk også av med seieren i den fjerde etappen på 20 km skiatlon. Senere kom det fram på en pressekonferanse at han skulle fokusere og forberede seg Vasaloppet som ble avholdt i 2011.

Briljerte på alle områder

I 2013 ble det kjent at Northug hadde valgt å forlate landslaget til fordel for sitt eget private lag som var sponset av COOP. Denne sesongen ble dessverre preget av mye sykdom slik at han ikke fikk lade opp til sesongen slik han ønsket, og det gjorde at det ble lite bragder å feire. Under VM i Falun to år senere gikk han helt til topps i klassisk sprint, og vant gull i lagsprint sammen med Finn-Hågen Krogh. Det betydde at Northug nå hadde tatt VM-gull i alle langrennsøvelser, inkludert lagøvelser og individuelt. På en pressekonferanse den 12. desember 2018 kunngjorde han på en pressekonferanse at han nå la skiene på hylla, noe som markerte slutten på en helt enestående og briljant karriere.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *