Marit Bjørgen er et navn som gjennom mange år har vært på manges lepper rundt om i landet, selvsagt på grunn av den fantastiske suksessen hun har hatt innen langrenn. Med 26 VM-medaljer og 15 OL-medaljer er hun uten tvil en av Norges mestvinnende skiløpere. Fra 1999 til 2018 var hun aktiv i verdenscupen i langrenn, og med utrolige 114 seire er hun den langrennsløperen som har vunnet mest individuelt. Marit Bjørgen har vært kjent for den store innsatsen hun har lagt ned når det gjelder trening, og hun hevdet seg alltid godt i aldersbestemte klasser helt i begynnelsen av karrieren. Det store gjennombruddet som ga henne innpass i verdenseliten kom under NM i Steinkjer i 2001, da det ble arrangert 5 km klassisk, og Bjørgen endte på tredjeplass.

  • En av Norges mestvinnende skiløpere
  • 114 seire i verdenscupen
  • Fikk sitt gjennombrudd etter NM i Steinkjer i 2001

Begynnelsen på en fantastisk karriere

Etter NM i Steinkjer ble Marit Bjørgen tatt ut på Norges lag som skulle til VM i Lathi i 2001, og samme år ble hun også tatt opp på elitelaget til Norges Skiforbund. Hun vant sitt første verdenscuprenn på sprinten i Düsseldorf i 2002, og etter det så hun seg aldri tilbake. Sesongen 2002/2003 bød på tre verdenscupseire, og hun vant også sprintverdenscupen den sesongen. Hennes store talent og suksess gikk ikke ubemerket hen, og i 2003 ble hun tildelt Olavstatuetten. Bjørgen ble stadig bedre på lengre distanser, og i 2004 vant hun sitt første verdenscuprenn i distanselangrenn som ble arrangert i Gällivare. Suksessen ville ingen ende ta, og under VM 2005 som ble avhold i Oberstdorf gjorde hun rent bord og fikk med seg hele fem medaljer hjem.

Årene 2006–2009 ble preget av flere nedturer og mye sykdom, noe som satte en brems på jenta fra Trondheim sin totale dominans i langrennssporten. OL i Torino i 2006 ble preget av sykdom, selv om det kan nevnes at hun vant en sølvmedalje på 10 km klassisk. Tour de Ski sesongen 2007/2008 så ut til å gå knirkefritt i starten, men også den skulle bli ødelagt av sykdom og ødelegge hennes sjanser til å vinne verdenscupen den sesongen. Målet for sesongen 2008/2009 var å komme sterkere tilbake, men også denne gangen skulle sykdommen sette en stopper for henne. Så mye motgang på kort tid kunne tatt motet fra selv de sterkeste av oss, men en medaljesulten Marit Bjørgen hadde fått blod på tann.

Gullsesongen

Før OL-sesongen 2009/2010 endret Bjørgen sitt treningsopplegg og jobbet hardt med teknikktrening. Hun hadde et stort mål om å komme knallsterkt tilbake, og tok raskt sin første verdensseier i sprint, den første på tre år. Like etter vant hun også sprinten i klassisk, noe hun ikke hadde gjort på hele fem år. OL i Vancouver hadde et stort fokus, og allerede på innledende 10 km i fristil tok Bjørgen bronsemedalje. 17. februar 2010 ble hun olympisk mester i klassisk sprint, og vant sine heat i både kvartfinalen og semifinalen. I selve finalen tok hun en klar seier, og med det ble hun den andre norske kvinnen som har gått inn til et olympisk gull i individuelt langrenn, noe som står som en av de største bragdene i karrieren hennes.

  1. februar gikk hun inn til sitt andre OL-gull i 15 km dobbel jakstart som inkluderte skibytte, og det tredje OL-gullet kom den 25. februar. Hun tok også en sølv- og bronsemedalje, og med det ble hun den andre norske utøveren til å ta fem medaljer under ett og samme OL. For sine gode presentasjoner under OL mottok hun Fearnleys olympiske ærespris, som ble overrakt på en fest for de OL-akkrediterte i april 2010. Dette var bare en av de sesongene hvor Bjørgen skulle briljere innen skisport og opparbeide seg en status som langrennets mor, noe som blant annet kom av hennes gode rykte for å oppmuntre og ta vare på lagvenninnene sine. Karrieren skulle også vise seg å slutte med suksess i vinter-OL i Pyeongchang.

En eventyrlig reise

I april 2015 kom Bjørgen med den lykkelige nyheten om at hun og samboer Fred Børre Lundberg ventet barn, og at hun derfor måtte stå over sesongen 2015/2016. Selv med et lengre avbrekk var hun etterhvert tilbake i full trening etter fødselen, og den 19. november vant Bjørgen 10 km fristil i sesongåpningen til sesongen 2016/2017. Under åpningen på vinter-OL 2018 gikk hun inn til sølv på åpningsdistansen. Hennes store mål for dette årets OL var å ta en individuell gullmedalje, noe hun lyktes med i den siste øvelsen. Det var på 30 km langrenn i klassisk stil den skulle komme, og dette står som en av hennes største bragder, da hun vant med en tid på ett minutt og 49,5 sekunder foran andreplass.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *