Arkeologer har funnet spor etter langrennsski som tyder på å være så gamle som 5 000 år. Hvordan skiene ble brukt da er det ingen som vet og de gikk garantert ikke klassisk eller fristil på den måten vi kjenner det i dag. Skigåing stammer fra Nordan og Sibir og det kan være noe av grunnen til at vi i Norge er så utrolig glade i denne idretten.

Når ski ikke var en idrett ble de brukt som transportmiddel. Før i tiden kan det tenkes at alle som brukte ski gikk det vi kaller i dag for klassisk. Skiene var laget av tre, de var tunge og det var ingen som hadde som mål å gå ekstremt fort. I senere tider har ski blitt en sport og skiene blir lettere for hvert år.

Kan klassisk forsvinne?

I teorien kan klassisk som form absolutt forsvinne. Skiverdenen er delt og de som liker fart er gjerne for det å fjerne klassisk. Det å gå klassisk byr opp til litt lavere fart i løypa og de nye unge utøverne vil gjerne gå fort. De er så gode at det å gå fort på klassiske ski ikke er noe problem, men det kan tenkes at de fleste foretrekker fristil.

Den delen av verden som kanskje er mest for å beholde klassisk, er de eldre. Det er mye tradisjon og ære ved klassisk langrenn. Selv om det ikke blir like mye fart i klassisksporet som i fristil er det denne måten ski alltid har blitt gått på. Det er mange som ikke ser poenget med å fjerne en stil som har så mye historie.

Er det egentlig et problem med to stiler?

I utgangspunktet ikke. Det at utøverne må gå på to ulike måter gjør at de blir tvunget til å perfeksjonere begge stilene. For hvert år må mere treningstimer legges ned og for å være best må man trene mest, om man da vil være best i begge stilene gjelder det å spisse kompetansen sin innen begge grenene. Mange proffe vil derfor kanskje foretrekke å bare gå en stil.

Sånn som verden har blitt vil vi alltid spesialisere oss på nye områder, og idrett er intet unntak. Det å bare ha fristil som form er jo en mulighet som åpner for at man kan gå sånn som man vil. I teorien kan man gå klassisk når man går fristil, men det er umulig å oppnå like stor hastighet så det er ingen som velger å gjøre det.

Hvordan vil det påvirke mosjonistene?

For en mosjonist er det viktigst å gå på ski fordi det er gøy, og for å ha noe å drive med. En mosjonist har lite forhold til fart og ønsker sjeldent å presse seg maksimalt. Mosjonister liker som regel å gå både klassisk og fristil. Det er helt individuelt hvordan man liker å gå og det å drive med ski som hobby er helt ypperlig.

En vanlig turgåer vil gjerne bare ha et par ski og staver – og kanskje en kombisko. Forskjellen på klassiske ski og skøyteski merkes ikke av en mosjonist og derfor vil en vanlig person fint kunne både skøyte og gå klassisk med enhver ski. Om klassisk fjernes som en stil for proffene vil det tenke seg at den fortsetter blant vanlige folk – derfor er det utenkelig at den dør.

Kommer klassisk faktisk til å forsvinne?

Det er vanskelig å svare på dette helt enda siden dette er ett omdiskutert tema fortsatt. Klassisk langrenn har muligens mindre framtid enn fristil, men det å gå den klassiske skistilen når en er ute på søndagstur er det utenkelig at forsvinner. Tradisjonen vil alltid føres videre og uansett om stilen beholdes eller ikke av proffene vil man alltid møte en i motsatt fil som går klassisk.

Hvorfor vil egentlig folk slutte med klassisk?

Det er som sagt tidligere mange som helst skulle sett at langrenn kun var fristil. Dette fordi det er mere fart og spenning her og at det er mange som vil spesialisere seg innenfor en stil. For nå består alle store renn og mesterskap av flere renn der det må benyttes begge stiler. De som ønsker å vinne må derfor kunne beherske begge stilartene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *